Швидко плине час, достигають колоски зерен і настає пора збору врожаю. Наразі 2017 рік виявився доволі продуктивним для нашого підприємства. Так за підсумками обмолоту озимої пшениці в цьому році було зібрано 14459,2 тонн зерна, при  цьому урожайність її склала в середньому 71 ц/га, що на 20 ц/га більше, у порівнянні з результатами минулого року та на 32,5 ц/га більше, ніж в середньому по Україні ( за офіційними даними Мінагрополітики ).

             Відмітимо, що урожайність сортів іноземного походження, таких як “Скаген”, “Актер”, “Кубус”, “Лупус” коливалась від 80 до 105 ц/га, тоді як вітчизняні сорти озимої пшениці (“Богдана”, “Каланча”) вродили в середньому на рівні 65 ц/га. Як бачимо, навіть при скороченні обсягу посівних площ озимої пшениці у 2017 році на 266 га це ні як не вплинуло на її продуктивність.

              Також з полів нашого господарства до сховищ було зібрано 783,2 тонни овса, при урожайності 44 ц/га, що на 5 ц/га більше, ніж в минулому році; 1539,5 тонн гороху, що в поточному році здивував зростанням урожайності на 10,9 ц/га у порівнянні з минулорічними показниками, що були на рівні 29,5 ц/га та було зібрано ріпаку 1113,7 тонни, урожайність якого зросла з 16,5 ц/га до 44 ц/га.

               Звільнена від культур площа вже активно готується нашими механізаторами під врожай 2018 року. Так, станом на 20 вересня вже було освоєно 2000 га під озиму пшеницю урожаю наступного року та 500 га під озимий ріпак врожаю наступного року.

                 Цікавим фактом варто відмітити деякі нововведення, а саме експериментальний висів 80 гектарів озимого жита фірми  КВС на корм, з метою заміни люцерни, як основної культури при заготівлі сінажу. Та експериментальний висів суміші озимого тритікале та озимої віки на 45 гектарах, також для заміни люцерни в технології заготівлі сінажу. Це доводить , що наше підприємство прагне до розвитку, вивчає нові технології, методики, розглядає передову практику та намагається освоювати і застосовувати нові знання на практиці. Чи будуть вони успішними, покаже час та урожай 2018 року.

             По закінченню збору зернових культур, ми розпочали збирання сої та соняшнику, що на сьогодні показали урожайність на рівні         22 ц/га та 34 ц/га відповідно. Але основні результати по цим культурам ще попереду. Кукурудза на зерно ще чекає свого часу в полі, а ось кукурудза на силос вже була зібрана і показала врожайність на рівні 400 ц/га. Загальні запаси силосу в поточному році на нашому підприємстві склали 15 тис. тонн, що наразі має забезпечити галузь тваринництва даним видом корму на період близько півтора року.

 

          Збирання врожаю ще триває, але вже зараз можна з повною упевненістю стверджувати, що наші зусилля не були марними. Ми вклали у землю нашу працю, наші зусилля, нашу любов і земля відповіла нам взаємністю. Результати поточного року ще раз доводять, що зусилля наші не марні, що рухаємось ми у вірному напрямку і що меж для досконалості у будь-якому виробництві не існує.

А час іде , і жито зріє…..

Залишити відповідь